Nousukauden Amadeus palveli monella kielellä

Elettiin parasta nousukautta 80-luvun puolivälissä. Amadeuksen asiakkaista varsinkin iltaisin 80 % oli ulkomaalaisia. Ravintolan toisena jouluna 1986 omistaja pariskunta, Timo Kakkuri & Tarja Aimio, oli päättänyt lähteä äkkilähtömatkalle jouluksi. Lentokentälle lähtiessä heillä oli pakattuna vaatteet sekä kylmään että lämpimään säähän. Ei voinut etukäteen tietää mihin päin maailmaa lentokentältä löytyisi vapaita lentoja.

Henkilökunnan vastuulle oli jätetty ravintolan sulkeminen joulupyhiksi. Myös ravintolapäällikkö Hannu Kiilava oli jo lähtenyt joulun viettoon ja häntä tuurasi baarimestarimme Jukka Panttila. Siihen aikaan asiakkailta jäi runsaasti juomattomia viinipullon loppuja, joskus viinipullon puolikkaitakin, hintaluokaltaan niitä Alkon kalleimpia. Näitä viiniylijäämiä nautiskelimme kabinettisalin puolella asiakkaiden poistuttua kuten aika usein muidenkin iltojen päätteeksi. Siinä istuessamme joku sitten keksi, että pitäähän puhelinvastaajaankin päivittää tieto ravintolan kiinni olemisesta joulupyhinä.

Henkilökunnassa oli useimpien länsieurooppalaisten kielten taitajia ja tietenkin puhelinvastaajan nauhoite tehtiin sitten monikielisenä. Kuka lienee puhunut suomen ja englannin kielien osuudet. Nehän kuuluivat kaikkien perusosaamiseen. Ruotsin puhui Camilla Ståhlberg, ranskan Jukka Panttila, italian Hilkka Kittelä, venäjän Arja Kainulainen ja itse vastasin saksa osuudesta.

Timo ja Tarja olivat jouluaattona matkallaan yhtäkkiä muistaneet, ettei meitä oltu ohjeistettu vastaajan viestin päivittämiseen. Olivat sitten soittaneet ravintolan puhelimeen, ei kerran vaan useammankin. Olivat ilahtuneita henkilökunnan omatoimisuuteen. Se oli meidän joululahjamme heille.

Sillä tavalla Amadeus toimi alkuvuosinaan. Olimme yhtä perhettä ja työskentelimme yhteisen ravintolan eteen. Timo, Tarja, Hannu ja Käpy (Mirja Honkonen) olivat ikä senioreita, silloin jo yli 35 -vuotiaina. Amadeus on jäänyt ikuisesti kaikkien siellä alkuaikoina työskennelleiden muistiin lähtemättömästi. Tunnetuin entinen Amadeuslainen on varmasti Maija Silvennoinen, joka työskenteli siellä kylmäkkönä. Maijan luomuksen Amadeuksen unelmat muistaa varmasti myös jokainen asiakas, joka sitä pääsi maistamaan (sabayonkastikkeen päällä kahta sorbettia ja tuoreita marjoja).
-Pasi Ahokas

Kuvia