Ravintoloitsijamuisto

Kerro muisto työurasi / ravintolasi alkuvaiheista? 

Aloitin ravintolakoulun Italiassa ja valmistuin sieltä ravintola-alan ammattilaiseksi. Olisin halunnut tehdä hotellin respassa töitä koska kielitaitoni on ollut aina vahvuuteni mutta elämä vei aina ravintolaan salin puolelle. Useamman vuoden jälkeen kyllästyin ja halusin kokeilla muuta työtä, vannoin samalla etten palaisi ravintolaan töihin ellei se olisi omani. Muutaman vuoden päästä palasin Suomeen yhdessä puolisoni kanssa ja avasimme oman pienen lounaskahvilamme. Muutamia vuosia myöhemmin unelmamme toteutui kun avasimme isomman "oikean" ravintolan Helsinkiin.

Missä ravintolassa/ravintoloissa olet ollut töissä? Mitä ravintoloita olet omistanut? 

Olen omistanut Lahdessa Italian Bistrot Primo:n, Tampereella La Perlan ja nyt Helsingissä Tocan.
Työpaikkoja Suomessa on ollut vain yksi eli vanha kunnon Palace, Italiassa useampia työpaikkoja.

Miten työsi on ajan kuluessa muuttunut? 

Aika monelta kannalta...tietenkin työtavat ja työmoraali ovat täysin erilaisia Italiassa ja Suomessa. Myös oma ikä on vaikuttanut paljon työtapojen muuttumiseen ja yrittäjäksi ryhtyminen myös. Suhtaudun työhöni isommalla intohimolla nyt kuin 10 vuotta sitten, nuorempana työ oli vain työtä nyt se on enemmän elämäntapa. Tarjoilijan niin kuin kokinkin työssä on jatkuvasti oppimista, koskaan ei voi sanoa olevansa valmis. Hyvä asiakaspalaute antaa voimaa.

Millaisia trendejä ja muoti-ilmiöitä muistat? 

Kun avasimme Tocan olivat Helsingissä pienet bistrot-tyyppiset ravintolat kova juttu (2013), muutamia vuosia myöhemmin isot musiikkiravintolat tekivät tuloaan. Aasialainen ruoka on ollut monen vuoden ajan trendi, myös Italiassa, 2017 vuonna kotimaiset alkoholit ja drinkit ovat päässeet kansainväliselle tasolle. Myös olut on ollut jo muutaman vuoden ajan trendikästä. Tocassa meillä oli Helsingin ensimmäinen olut-menu joka on suunniteltu ruualle, erikoisuutenamme ovat pienpanimo-oluet Italiasta.

Keitä henkilöitä (esimiehiä, työkavereita, asiakkaita) sinulle on erityisesti jäänyt mieleen? 

Italian ajoilta ravintolakouluni opettaja "maitre" josta tuli myöhemmin esimieheni ja nykyisin olemme ystäviä. Meillä on ikäeroa melkein 40 vuotta.

Mikä on mieleenpainunein ravintolamuistosi? 

Vaikea sanoa vain yhtä... mielenkiintoisimmat muistot liittyvät työhön kun olen palvellut julkkiksia tai vain muuten mahtavia asiakkaita.

Mikä on lempiannoksesi juuri nyt? 

Odotan Italiaan menoa kovasti, olemme menossa sinne jouluksi ja odotan saavani hyviä tortelliineja ja ravioleja. Tortellinit perinteisesti lihatäytteellä joko lihaliemessä tai kerma-balsamiviinietikkakastikkeessa ja raviolit kurpitsatäytteellä ja voi-salviakastikkeella.
Suomessa rakastan riisipiirakkaa munavoilla ja joulupöydässä laatikoita ja kinkkua.

Saatko asiakaspalautetta? Millaista? 

Kyllä! Yleensä positiivista, huonot asiakaspalautteet tulevat nykyään sähköpostiin suoraan eikä enää nettipalstoille, niitä on kyllä todella todella harvoin.

Kuvia

Rosso, Bianco e Verde: Raviolit juustotäytteellä, kuivattua tomaattia ja pinaattipyree Sokerisuolattua lohta, mallasleipää, tilliä ja piimää