Keittiöapulaisena 1960-luvulla

1960-luvun alkupuolella olin keittiöapulaisena Nurmeksen Jukolassa,pois lähdin 1965 tammikuun lopulla.
Se oli aikaa kun keittiöapulainen pyllistellen siivosi ravintolan lattiat joka aamuvuro ja iltavuoroon kuului baarin lattioden pesu.Kuorittiin perunat,pestiin käsipyykissä lautasliinat,kokonainen eläinruho paloiteltiin,kastikejauhot ruskistettiin varastoon isompi määrä,asiakkaan tilatessa ruokaa aloitettiin ranskalaisten teko raaka perunasta.Jokapäivän ruokalistalla oli hernekeitto ja lihapyörykät.
Pari kertaa vuosien kuluessa jouduin tiukkaan paikkaan,asiakas oli oksentanut ravintolan lattialle ja minun olisi pitänyt mennä siivoamaan.Koska salissa oli poikia jotka kävi myös tanssipaikalla,minä ujona tyttönä kieltäydyin heille näyttäytymästä oksennuksen siivoojana,niinpä otin sellaisen riskin, että vaikka tulisi lopputili niin en siivoa.No ei tullut lopputiliä mutta ei varmaan ollut mieleistä emännälle,en muista mutta kaipa hän sen siivosi.
Silloin oli tarjoilijat aika kunkkuja,muistan kuinka emäntä itki heidän käytöstään.
Emäntä oli henkilö joka vastasi kaikesta,hän ei ollut koulun penkiltä taitojaan oppinut,Myöhemmin tuli taloon toinen emäntäkin Jollaksen oppien kanssa,(itse tykkäsin hänestä enemmän) mutta nämä emännät olivat kuin kissa ja koira toisilleen.Kilpailu kai oli kova oppien ja iteoppineiden kesken.Muistan vaan kuinka kovat riidat tuli heille kun Jollaksen opit saanut emäntä teki siihen aikaan niin ihmeellistä,kuin bearnaiskastiketta.
Tämä JUkolan ravintola paloi sitten myöhemmin,oli syytäkin koska russakat oli vallanneet sen keittiön,me tytöt jäimme vapaaehtoisesti yöllä aina myrkyttämään emännän kaveriksi näitä petoja.

Kuva: vapaa-ajan käsityöläisiä sekä keittiöstä työvuorossa olevia asuntolan saunan rappusilla. Kuvassa sisarukset Helvi ja Laina takana Airi, kuvan omistaja.
-Airi Niskanen

Kuvia