Tuoreita yrttejä!

Suomessa ei ollut 1980-luvulla juurikaan saatavana tuoreita kasviksia eikä etenkään tuoreita yrttejä ravintoloiden tarpeisiin. La Nouvelle Cuisine kuitenkin keskittyi laadukkaisiin raaka-aineisiin ja herkullisiin makuihin, joten niitä oli jostain saatava. Hotelli Julian ranskalaisen ravintolan päällikkö Ilpo Vainio oli lukuisilla opintomatkoillaan Aasiaan, Eurooppaan ja etenkin Ranskaan tutustunut tuoreiden yrttien käyttöön ja alkoi voimallisesti edistää niiden käyttöä myös omassa ravintolassaan Suomessa. Edelläkävijä sai tukea ravintolan tiimiltä: kun Vainio joutui ensi alkuun kasvattamaan yrtit oman omakotitalonsa pihalla, tarttui haasteeseen kylmäkkönä toimiva, mutta myös kasvihuoneen omistava nainen (nimi?). Vainio oli tuonut laadukkaita siemeniä joita otettiin viljelykseen, ensin kokeilemalla. Ranskalainen rakuuna, jota ei voi lisätä siemenestä, otettiin kasvatettavaksi Vainion ranskalaisesta alusta, joka kasvoi hänen autotallinsa eteläseinustalla. Vainio ja hänen alaisensa toimittivat monenlaisia siemeniä ja saivat puolestaan ensimmäisinä käyttöönsä laajan valikoiman tuoreita yrttejä!

Siitä lähti Suomessa liikkeelle yrttien kasvattaminen kaupallisesti ja vuosikymmenien kuluessa niistä tuli niin tavallisia, että joka ruokakaupasta on niitä saatavana!

Ilpo Vainio koulutti alaisiaan rakkaudella ja heistä kasvoi uusi osaavien ravintolayrittäjien sukupolvi: mm. Mami (Sari Espola), Antti Vantera jne. - melkein kaikki hyvien huippuruokaravintoloiden osaajat ovat jossain vaiheessa toimineet Vainion alaisina tai oppilaina!
-Sanna Eldén-Pehrsson

Kuvia