Ainutlaatuinen lumo

Viisi vuotta sitten kesällä menin töiden jälkeen ravintola Juureen aikomuksenani vain syödä "jotain". Se mitä sitten tapahtui ylittää moninkertaisesti useimmat ravintolakäyntini sitä ennen ja sen jälkeen.
Listalla ollut kesäinen annos herätti kiinnostukseni: ahvenfileitä ja uusia perunoita. Alkuun tilasin kuivaa valkoviiniä, joka tuotiin minulle sievien leipäpalojen seuralaisena.
Nautin hitaasti tuoreita leipiä ja kuulaalta maistuvaa valkoviiniä. Hyvän ajan päästä eteeni tuotiin yksinkertaisen kaunis ja selkeä annos. Kun maistoin uusia perunoita oliiviöljyssä ja tuoreita ahvenfileitä, minut valtasi harras tunnelma. Ateria maistui niin taivaallisen hyvälle että tunsin nauttivani pyhää ateriaa. Kokemus oli niin aistillinen että sitä voi verrata voimakkaaseen luontokokemukseen. Kuin kevään ensimmäiset auringonsäteet iholla tai varhaisen kesäaamun kastepisarat ruohikolla astellessa.
Vaikka hyvässä seurassa syöminen on yksi elämän parhaita nautintoja, olin onnellinen että olin tällä kerralla yksin. Olin niin keskittynyt nauttimaan tätä ateriaa että kaikki muu unohtui aterian ajaksi.
Täydellisen nautinnon kruunasi ruusunmarjajäätelö, joka maistui pehmeälle unelmalle, enkä olisi voinut kuvitella parempaa päätöstä käynnilleni.
Poistuin ravintolasta ihanan ihmetyksen vallassa. Monet kerrat olen käynyt Juuressa sen jälkeen, mutta en ole koskaan tilannut samankaltaista annosta. En halua että se peittäisi tuon illan ainutlaatuisen lumon.
-Outi Kotanen

Kuvia