Vähemmistöystävällinen baari

Suunnilleen vuodelta 1994 muistan baarin nimeltä Niceplace. Se toimi Tampereella Hämeenpuiston ja muistaakseni melkein Kauppakadun kulmassa.

Ylläpitäjiä en varmasti muista. Olin lukenut uudesta baarista Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan lehdestä "Aviisi". Ehkä lehtijutussa haastatellut toiminnan vetäjät kertoivat jo, että tarkoitus oli aloittaa vähemmistöystävällinen baari jossa olisi lisäksi vähemmän miesöykkäröintiä kuin normibaareissa.

Tuolloin seurustelin bi-naisen kanssa, joten päätimme käydä paikassa. Alkuillasta Niceplacessa oli leppoisaa, kanta-asiakkaiden joukko pelasi lautapeliä. Jotenkin pidin tyylistä, että CD-soittimeen sai tarjota omia levyjä. En tiedä, oliko sattumalta laukussani Costi Snellmanin CD, joko "Avojaloin" tai "Marraskuun poika", mutta tarjosin sitä soimaan. Minusta yksi biiseistä, Röyhkän sanoittama, sopi ajatukseen, että julkisessa tilassa sopii kommentoida mies- ja naisrooleja.
Biisissä lauletaan kertsissä: "Jos sä leikit miestä / niin leikin aina naista / ja leikitään aina"
Röyhkän sanoituksien joukossa se on hänen tekstien hauskempaa puolta, mutta silti minusta oivaltava. Ja Niceplacen yhteydessä minulle oli pointti, että humanistipuolen heteromiehenä saatoin olla Costin musan takana ja että baarikin halusi soittaa sitä.

Kävin Niceplacessa myöhemminkin. Tapasin mm. aiemmalta pikkukotipaikkakunnalta lukioluokan oppilastoverin. Kouluaikoina minulle oli ollut aika sivuasia, jos luokassa oli kaksi lesboa. Mutta oli hauska moikata nyt, kun Tampereella toimi onnistuneelta vaikuttava vaihtoehtopaikka.

Yksi elämänriemuisesti sarkastinen repliikki Niceplacen alkuilloista jäi mieleen. Kantaporukan lautapelaajat kommentoivat kerran olutfirman työntekijöitä, jotka toivat tuotteitaan sisään ja joutuivat pitämään ulko-ovea auki sen hetken: "Aikooko pojat tappaa homot pakkasella?" Monesti jähmeässä Hämeessä huulenheitto toimi eikä se ollut kyräilyä.

Harmi että baarin toiminta ei jatkunut kovin montaa vuotta.
-Costi Snellmanin biisien ystävä

Kuvia