Herkkusuiden paratiisi

Pari vuotta sitten avasimme tähän Aleniuksen leipomon ja myymälän yhteyteen pienen 6-paikkaisen kahvilan. Aloimme heti myydä perinteisiä täytekakkujamme paloina kahvilassamme. Meillä käy paljon vakioasiakkaita tästä lähiseudulta. He tulevat kahvilaan nauttimaan palan lempikakkuaan, ihailevat ikkunasta avautuvaa merimaisemaa ja voivat samalla ostaa leipomon tuotteita kotiin vietäväksi.

Asiakkaamme ilahtuivat kun aloimme myydä kahvilassamme kaikkien aikojen suosituinta täytekakkuamme, banaanisuklaakakkua. Leipomon perustaja Timo Alenius kehitti reseptin 60-luvulla ja teemme kakun edelleen alkuperäisellä reseptillä. Tosin banaanisuklaakakun pitää asettua muutama tunti kylmässä ennen leikkaamista, joten sitä ei aina välttämättä ole tarjolla.
Myös muita perinteisiä täytekakkujamme on tarjolla kahvilassamme. Alkuperäisellä reseptillä tehtyä vadelmakakkua saa aina kun kotimaista vadelmaa on saatavilla. Rommisuklaakakku on yksi suosituimmista ja prinsessakakkumme on vanhemman naisväen mieleen. Perinteet ovat tärkeitä asiakkaillemme ja monet ostavat samaa kakkua vuodesta toiseen. Alkuperäisessä sekamarjakakussa oli Timo Aleniuksen aikaan kiwit koristeena. Myöhemmin otimme kiwit pois, mutta jos asiakkaat toivovat kiwiä koristeeksi, he saavat sen veloituksetta.

Kahvilamme ja myymälämme on sisustettu vanhanajan perinteiseen tyyliin. Meillä on tiloissamme mm. sata vuotta vanha kassakone, jonka moni antiikkikeräilijä olisi halunnut ostaa. Mutta emme me sitä myy, se on täällä luomassa tunnelmaa. Kassakone oli meillä käytössäkin markka-aikana, mutta koska se ei tehnyt verollisia kuitteja, eurojen tultua se jäi koristeeksi.

Ikkunassamme olevat marsipaanikoristeet ovat meillä perinne ja niitä tullaan katsomaan koko perheen voimalla. Itse olen tehnyt marsipaanikoristeita vuodesta 2001, jolloin aloitin Aleniuksella. Ison ikkunan tekeminen vie aikaa useamman päivän ja koska vastaan kahvilasta, myymälästä ja leipomon kylmän puolen tuotteista, en aina ehdi tekemään niin isoja ikkunasomistuksia kuin haluaisin.
Lapsena tein muovailuvahasta eläimiä. Sitten kävimme äitini kanssa kävelyllä Ullanlinnassa ja ihailin jo silloin Aleniuksen ikkunassa olleita somistuksia, marsipaanista tehtyjä eläinhahmoja. Lopulta päädyin itse tänne tekemään marsipaanikoristeita.
Olen tehnyt marsipaanista paljon eläin- tai satuaiheisia somistuksia ja juhlapyhiksi teen aina aiheeseen sopivan somistuksen marsipaanista. Jouluisin ikkunassa on ollut marsipaanitonttuja, jotka ovat nikkaroineet ja leiponeet pipareita pajassa. Äitienpäiväksi olen tehnyt marsipaanista emokissan ja pentueen. Vappuna olen tehnyt marsipaaniserpentiiniä, jota asiakkaat ovat voineet ostaa mukaan. Lakkiaispäivänä olen laittanut muovivarren päähän marsipaaniruusuja, joita on ostettu lahjaksi. Tänä vuonna tein pääsiäiseksi ikkunaan mm. tryffelipupuja, käsintehtyjä suklaamunia ja mantelimassatipuja. Joskus toiveita koristeista on tullut asiakkailtakin. Yksi tyttö toivoi pöllöä, joten tein sitten semmoisen.
Kerran tein ikkunaan marsipaanista somistuksen, jossa oli sekä tämä Merilinnan talo että Kaivopuisto talvimaisemassa. Muotoilin marsipaanista lumisen Kaivopuiston, lasten leikkipuiston ja ulkoilijat, mäenlaskijat ja koiranpissattajatkin laitoin paikoilleen. Tämä ikkuna on ollut kaikkien aikojen suosituin, se on jäänyt ihmisten mieleen ja siitä tulee yhä ihastuneita kommentteja asiakkailta.

-Liisa Jäntti, tallentanut Outi Kotanen

Kuvia